یکی از گروههایی که بطور گستردهای از روشهای تصنعی و مصنوعی ساخته می شود مشک سپید می باشد . این مواد در تمامی انواع عطرهای تجاری تحت عنوان دورنما خنثی در نت میانی بکعطر و ادکلنار میرود . این مشکها به اندازه متعددی در پودرهای رختشویی بیشتر میگردند تا یک بوی تمیزی را تا زمان متعددی در لباسهای شسته شده ساخت نماید .
بیشتر مواد معطر تصنعی در جهان به وسیله تعداد معدودی از شرکتها ساخت میگردند نظیر :
آی اف اف ( ( International Flavors and Fragrances ( IFF )
جیودان ( Givaudan )
فیرمنیخ ( Firmenich )
تاکاساگو ( Takasago )
سیمرایز ( Symrise )
هر کدام از این شرکتها هر ساله تنی چند از روشهای مخصوص بفرد ایجاد خویش را در ساخت مواد معطر تصنعی ثبت ابتکار عمل میکنند .
خصوصیات
مواد ارگانیک و تصنعی بخاطر داشتن خصوصیات بویایی متفاوتشان در عطرسازی به کارگیری میگردند
روشهای تهیه و تنظیم مواد معطر
گذشته از این که رایحه از مخلوط مواد معطر بدست بیاید , مواد معطر نخستین مورد استعمال در عطرهای متعدد می بایست تهیه و تنظیم گردند . مواد معطر تصنعی از روش واکنشهای جانور در شیمی آلی ساخت شده , تخلیص میگردند . مواد معطر مو جود در منابع ارگانیک با به کارگیری از روشهای استخراج گوناگون از مواد نپخته استخراج می گردند . سود این استخراج بسته به میزان موم در مواد استخراج شده اسانس , ابسولوت ( absolute ) , کُنکریت ( concrete ) یا این که کره نامیده میگردند . [۲۰] کلیه این روشها , تا اندازهای , بوی ترکیبات معطر بدست آمده از مواد اول را تغییر تحول می دهند . این نقص بعلت استعمال از گرما , حلالهای توانا یا این که تأثیر اکسیژن در فرآیند استخراج هست که ترکیبات معطر را از وضعیت ارگانیک بیرون کرده بهطوریکه خصوصیات بویایی آن را تغییرو تحول داده یا این که کاملاً بیبو میسازد .
روشهای استخراج مایع - مایع ( استخراج با حلال )
نمایش طرح کلی دستگاهها در استخراج با سیال فوق بحرانی
مهمترین و متداولترین روش اقتصادی استخراج ترکیبات معطر در عطرسازی نوین می باشد . دراین روش مواد نپخته در حلالهایی که می توانند ترکیبات معطر متبوع را در خویش حل نمایند غوطه ور میگردند . کار خیساندن دراین روش از چند ساعت تا چند ماه میتواند طول بکشد. اغلب ترکیبات معطر مواد چوبی، فیبری و حیوانی از این روش استخراج میشوند. مواد معطری که بعلت فراریت زیاد از طریق تقطیر نمیتوانند استخراج گردند و همچنین آنهایی که دما، ترکیبات و ماهیت آنها را عوض میکند، از این روش استخراج میشوند. حلالهایی که معمولاً در روش خیساندن/استخراج با حلال استفاده میگردند شامل هگزان و دی متیل اتر میشوند. محصول این روش بنام کنکریت (concrete) معروف است.
استخراج با سیال فوق بحرانی: یک روش نسبتاً جدید برای استخراج ترکیبات معطر از مواد خام که در آن از دیاکسید کربن فوق بحرانی استفاده میشود. با توجه به دمای پایین پروسه و همچنین غیرفعال بودن دیاکسید کربن، ترکیبات معطر استخراج شده بویی بسیار نزدیک به مواد خام اولیه دارند.
استخراج با اتانول: نوعی از استخراج با محلول که ترکیبات معطر را مستقیماً از مواد خام خشک بدست میآورد، علاوه بر آن مقداری ترکیبات روغنی ناخالص در نتیجه این فرایند باقی میماند. این روش برای استخراج مواد معطر از گیاهان تازه استفاده نمیشود، چرا که مقدار زیادی آب باقی میماند که ترکیبات معطر آن دوباره بایستی توسط حلال استخراج گردد.
منبع: سایت زنیبل
قسمتهای
- ۹۷/۱۰/۲۲