عطر مادهای خوشبوست که برای خوشبو سازی تن یا این که محیط از آن استعمال میگردد . رایحه از مواد ارگانیک یا این که از ادغام اسانسها , تثبیتکنندهها و حلالها و ترکیبات معطر تشکیعطر و ادکلنل میگردد . مواد نخستین معطر تولید کننده رایحه از روش استخراج از منابع گیاهی , حیوانی یا این که از روشهای ساخت تصنعی و مصنوعی مواد شیمیایی تهیه و تنظیم میگردند .
از روش متن ها و حفاریهای باستانشناسی معین شده است که عطرها در بعضا از تمدنهای اول انسانی وجود داشتهاند . عطرسازی امروزی از آخرها قرن نوزدهم میلادی که ایجاد تصنعی و مصنوعی مواد معطری همچون وانیلین و کومارین بطور تجاری ممکن شد , آغاز گردیدهاست .
تاریخچه
انبیق - قرن سیزدهم هجری خورشیدی - تشکیل شده در تبریز .
هنر عطرسازی در حین باستان از بین رودان و مصر آغاز شده و درایران و روم باستان گسترش پیدا کرد . اولی شیمیدان ثبت شده در عالم زنی بنام تاپوتی است , یک رایحه ساز که طبق لوحههای خط میخی در هزاره دوم گذشته از تولد میان رودان میزیستهاست . [۱] وی گلها , روغنها و اگیر ترکی را با دیگر مواد معطر یکسری توشه پشت سر هم تقطیر و صاف میکرده تا رایحه متبوع را ایجاد کند . [۲]
در سال ۲۰۰۵ , [۳] باستان شناسان آنچه که تصور می گردد قدیمیترین بو دنیا می باشد را در پیرگوس , قبرس کشف کردند . این عطرها قدمتی بیش تر از ۴٬۰۰۰ سال داراهستند . دراین این شرکت دست کم ۶۰ دستگاه تقطیر , کاسه برای ترکیب کردن , قیف و بطری بو در یک سوله ۴۳٬۰۰۰ فوت مربعی ( ۴٬۰۰۰ متر مربعی ) کشف شوید . [۴] در زمانهای دیرباز مردمان با به کارگیری از گیاهان و چاشنی جاتی نظیر بادام , گشنیز , گل تلفونی ( مورد سبز ) , رزین رسته مخروطیان , ترنج , و همینطور اشکال گل رایحه ساخت میکردهاند . [۵]
«در آخرها هزاره چهارم پیش از به دنیاآمدن در سیلک کاشان . . . . . غیر از ظروف سفالین بعضا تُنگهای کوچک از مرمر , که بیان کننده منحصر به فرد محافظت رایحه بود در حفریات سیلک پیدا شده است و همینطور پاره ای آئینه مسی جهت پیرایش به دست آمدهاست.»[۶]
درقرن نهم میلادی ابویوسف کندی شیمیدان عرب، کتابی دربارهٔ عطرها به نام شیمی عطر و تقطیر نوشتهاست. این کتاب شامل بیش از یک صد دستور برای تهیه روغنهای معطر، مرهمها، عرقهای گیاهی و جایگزینهایی برای داروهای پر هزینه میباشد. به علاوه در این کتاب ۱۰۷ روش و دستورالعمل برای عطرسازی و ساخت تجهیزات مربوطِ، از جمله انبیق، شرح داده شدهاست.[۷]
دانشمند ایرانی ابن سینا فرایند عصارهگیری از گلها با استفاده از روش تقطیر را که امروزه بطور معمول استفاده میگردد معرفی کرد. اولین تجربه او با گل رز بودهاست. از زمان این کشف، عطر از مخلوطی از روغنها، گیاهان یا گلبرگهای خرد شده که یک ترکیب قوی معطر را بوجود میآورند به دست میآید. از این میان گلاب بلافاصله میان مردم محبوب شد. مواد اولیه و تکنولوژی تقطیر در کشورهای شرقی بهطور قابل توجهی صنعت عطرسازی و پیشرفتهای علمی و بخصوص شیمی را در غرب تحت تأثیر قرار دادهاند.
غلظت
بطری اصلی ادوکلن
محصولاتی که به عنوان انواع عطر شناخته میشوند تنها در میزان غِلظت عصارههای روغنی معطر در حلال آن، که میتواند شامل اتانول یا ترکیبی از آب و اتانول باشد متفاوت هستند. شدت و ماندگاری عطر بر اساس غلظت، شدت و طول عمر ترکیبات معطر (اسانس طبیعی / روغن عطر) مورد استفاده در آن میباشد: هر قدر درصد ترکیبات معطر افزایش مییابد، شدت و ماندگاری آن نیز زیادتر میشود.
منبع: سایت زنیبل
قسمتهای
- ۹۷/۱۰/۱۵